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AMENDMENTS TO THE LAWS OF THE GAME
2011-2012

Law 1 – The Field of Play
Interpretation – Field markings

Present text
Only the lines indicated in Law 1 are 
to be marked on the field of play.

New text
Only the lines indicated in Law 1 are 
to be marked on the field of play.
Where artificial surfaces are used, 
other lines are permitted provided that 
they are of a different color and 
clearly distinguishable from the lines 
used for football [soccer].

USSF Advice to Referees: The above guideline is simply a practical adjustment to the 
growing number of fields throughout the world which use the turf surface and which 
are marked for various sports other than soccer.  The referee remains the final judge 
of whether the non-soccer markings interfere with the safe and enjoyable conduct of 
the game.



AMENDMENTS TO THE LAWS OF THE GAME
2011-2012

Law 1 – The Field of Play
Interpretation – Goals

New text:
The position of the goalposts in relation to the goal line must be 
according to the graphics below:

Square RoundRectangular Elliptical

Inside the Field  

USSF Advice to Referees: The size of the goal (measured from the inside of the goal framework) 
must be consistent across all permissible goalpost shapes as well as in conformity with the 
dimensions mandated in Law 1.  

Goal 
line



AMENDMENTS TO THE LAWS OF THE GAME
2011-2012

Law 2 – The Ball
Replacement of a Defective Ball

Present text
If the ball bursts or becomes defective during the 
course of the match:
• the match is stopped
• the match is restarted by dropping the 

replacement ball at the place where the original 
ball became defective, unless play was stopped 
inside the goal area, in which case the referee 
drops the replacement ball on the goal area line 
parallel to the goal line at the point nearest to 
where the original ball was located when play was 
stopped

New text
If the ball bursts or becomes defective during the 
course of the match:
• the match is stopped
• the match is restarted by dropping the 

replacement ball at the place where the original 
ball became defective, unless play was stopped 
inside the goal area, in which case the referee 
drops the replacement ball on the goal area line 
parallel to the goal line at the point nearest to 
where the original ball was located when play was 
stopped

If the ball bursts or becomes defective during a penalty 
kick or during kicks from the penalty mark as it moves 
forward and before it touches any player or the 
crossbar or goalposts:
• the penalty kick is retaken



AMENDMENTS TO THE LAWS OF THE GAME
2011-2012

Law 2 – The Ball
Replacement of a Defective Ball

If the ball bursts or becomes defective during the course of the match:
• the match is stopped
• the match is restarted by dropping the replacement ball at the place where the original ball became 

defective, unless play was stopped inside the goal area, in which case the referee drops the 
replacement ball on the goal area line parallel to the goal line at the point nearest to where the original 
ball was located when play was stopped

If the ball bursts or becomes defective during a penalty kick or during kicks from the penalty mark as it 
moves forward and before it touches any player or the crossbar or goalposts:
• the penalty kick is retaken

USSF Advice to Referees: The addition is not only a reasonable accommodation to the special 
circumstances of penalty kicks and kicks from the mark but also consistent with the general 
guideline that a penalty kick (or kick from the mark) must be retaken if anything illegally interferes 
with the movement of the ball on its path to the goal.



AMENDMENTS TO THE LAWS OF THE GAME
2011-2012

Law 3 – The Number of Players
Structural Amendment

Present structure
• Players
• Official competitions
• Other matches
• All matches
• Substitution procedure
• Changing the goalkeeper
• Infringements and sanctions
• Players and substitutes sent off

New structure
• Number of players
• Number of substitutions

• Official competitions
• Other matches

• Substitution procedure
• Changing the goalkeeper
• Infringements and sanctions
• Players and substitutes sent off

USSF Advice to Referees:  changes in the arrangement of topics, no substantive 
changes to content.  Review the new Law 3 in your 2011/2012 Lawbook.



AMENDMENTS TO THE LAWS OF THE GAME
2011-2012

Law 3 – The Number of Players
Interpretation: Extra persons on the field of play

Present text
Outside agents
Team officials
If a team official enters the field of 
play:

New text
Outside agents
Team officials
The coach and other officials 
indicated on the team list (with the 
exception of players or 
substitutes) are deemed to be 
team officials.
If a team official enters the field of 
play:

USSF Advice to Referees: USSF has previously advised referees that, in circumstances often 
seen in lower level matches, it is acceptable to consider anyone who is permitted in the technical 
area (other than players, substitutes, or substituted players) to be a team official for purposes of 
enforcing responsible behavior.



AMENDMENTS TO THE LAWS OF THE GAME
2011-2012

Law 4 – The Players’ Equipment
Basic equipment

Present text
shorts – if undershorts are worn, they 
must be of the same main color as the 
shorts

New text
shorts – if undershorts or tights are 
worn, they must be of the same main 
color as the shorts

USSF Advice to Referees: The modification merely extends to tights the same requirement that 
previously had been specified for undershorts.  The general principle is therefore confirmed that 
anything worn by a player under the shorts which extends visibly below the shorts must be of the 
same main color as the shorts.



AMENDMENTS TO THE LAWS OF THE GAME
2011-2012

Laws 2 (The Ball) and 5 (The Referee)
Interpretation

Law 2: Extra balls on the field of play (text removed)
If an extra ball enters the field of play during the match, the 
referee must stop the match only if it interferes with play.  
Play must be restarted by a dropped ball from the position 
of the ball when the match was stopped, unless play was 
stopped inside the goal area, in which case the referee 
drops the ball on the goal area line parallel to the goal line 
at the point nearest to where the ball was located when 
play was stopped.
If an extra ball enters the field of play during the match 
without interfering with play, the referee must have it 
removed at the earliest possible opportunity.

USSF Advice to Referees: Aside from shifting the text  in the Interpretations from Law 2 to Law 5, 
the new text clarifies that the guidance pertains to anything (other than people) entering the field 
during play – extra balls, objects (e.g., balloons) or animals.  The critical element in the referee’s 
decision as to stopping play immediately is whether there is actual interference with play.

Law 5: Powers and duties (text added)
If an extra ball, other object or animal enters the field of 
play during the match, the referee must stop the match 
only if it interferes with play.  Play must be restarted by a 
dropped ball from the position of the ball when the 
match was stopped, unless play was stopped inside the 
goal area, in which case the referee drops the ball on 
the goal area line parallel to the goal line at the point 
nearest to where the ball was located when play was 
stopped.
If an extra ball, other object or animal enters the field of 
play during the match without interfering with play, the 
referee must have it removed at the earliest possible 
opportunity.



AMENDMENTS TO THE LAWS OF THE GAME
2011-2012

Law 8 – The Start and Restart of Play
Structural Amendment

Present structure
• Preliminaries
• Kick-off
• Procedure
• Infringements and sanctions
• Dropped ball
• Procedure
• Infringements and sanctions

New structure
• Definition of kick-off
• Procedure

• Before a kick-off at the start of 
the match or extra time

• Kick-off
• Infringements and sanctions
• Definition of a dropped ball
• Procedure
• Infringements and sanctions

USSF Advice to Referees:  changes in the arrangement of topics, no substantive 
changes to content.  Review the new Law 8 in your 2011/2012 Lawbook.



AMENDMENTS TO THE LAWS OF THE GAME
2011-2012

Law 8 – The Start and Restart of Play
Addition to the current text

Present text
Dropped ball
If, while the ball is still in play, the referee 
is required to stop play temporarily for 
any reason not mentioned elsewhere in 
the Laws of the Game, the match is 
restarted with a dropped ball.

New text
Definition of a dropped ball
A dropped ball is a method of restarting 
play when, while the ball is still in play, 
the referee is required to stop play 
temporarily for any reason not 
mentioned elsewhere in the Laws of 
the Game.

USSF Advice to Referees:  Rewording only, no substantive changes to content. 



AMENDMENTS TO THE LAWS OF THE GAME
2011-2012

Other decisions of the International Board

The following decisions were taken which may affect officials in the 
U. S.
Law 4 – The Players’ Equipment
Other equipment: wearing of “snoods”
The IFAB determined that items such as “snoods” and other similar clothing do 
not meet the definition of “other equipment” under Law 4 and was therefore not 
permitted.
USSF Advice to Referees: A “snood” (which is not a familiar item of clothing in the United States) 
is a type of scarf worn around the neck.  An example is shown below of the most common variety 
of “snood” considered by the IFAB and determined to be not permissible.



AMENDMENTS TO THE LAWS OF THE GAME
2011-2012

Other decisions of the International Board

The following decisions were taken which may affect officials in the 
U. S.
Vanishing spray
The IFAB approved the use of vanishing spray by CONMEBOL on a trial basis.

USSF Advice to Referees: Except where specifically approved by USSF, the use of 
vanishing spray is not permitted.



AMENDMENTS TO THE LAWS OF THE GAME
2011-2012

Other decisions of the International Board

The following decisions were taken but do not affect officials in the 
U. S.
Additional Assistant Referees (AARs)
The proposal to move the AAR’s position from left to right and to allow the referee 
to return to his “traditional” diagonal system should be approved, provided that 
any such change does not commence until the start of a new season (e.g., 
2011/2012 in Europe).
The AAR experiment will be permitted to continue until its planned conclusion, 
following which the IFAB will make a final decision.



AMENDMENTS TO THE LAWS OF THE GAME
2011-2012

Other decisions of the International Board

The following decisions were taken but do not affect officials in the 
U. S.
Additional Assistant Referees (AARs)
The IFAB unanimously agreed to grant UEFA permission to use AARs at the 
EURO 2012 final tournament.



AMENDMENTS TO THE LAWS OF THE GAME
2011-2012

Other decisions of the International Board

The following decisions were taken but do not affect officials in the 
U. S.
Goal-line technology (GLT)
The IFAB has agreed to the continuation of the GLT project.  A final decision on 
GLT should be made during the IFAB Special Meeting, which will be convened 
following the conclusion of UEFA EURO 2012.



AMENDMENTS TO THE LAWS OF THE GAME
2011-2012

Other decisions of the International Board

The following decisions were taken but do not affect officials in the 
U. S.
Law 4 – The Players’ Equipment
Other Equipment: usage of radio communication
The IFAB agreed that this item should be referred to the FIFA Task Force Football 
2014 for consideration.



AMENDMENTS TO THE LAWS OF THE GAME
2011-2012

Other decisions of the International Board

The following decisions were taken but do not affect officials in the 
U. S.
Law 12 – Fouls and Misconduct
Sending-off offenses
The IFAB agreed that the matter should be referred to the FIFA Task Force 
Football 2014 for consideration.



AMENDMENTS TO THE LAWS OF THE GAME
2011-2012

Implementation

The decisions of this year’s Annual General Meeting of the Board 
regarding changes to the Laws of the Game are binding for 
confederations and member associations as from 1 July 2011 but 
confederations or member associations whose current season has 
not ended by 1 July may delay the introduction of the adopted 
alterations to the Laws of the Game in their competitions until the 
beginning of their next season.


